Skip to content

Forum

Përmbajtje e sindakuar
Kritika Diskutim
Rifreskimi: 33 javë 3 ditë më parë

AKTIVISTI GJENIAL I FILOZOFISË – XHERARDO MAROTA

Mar, 01/31/2017 - 20:01
Disa ditë më parë ndërroi jetë avokati dhe filozofi ekzemplar, luftëtari i vetëm për filozofinë, Xherardo Marota. Pasioni i tij për filozofinë u mishërua në kohë pranë Institutit për Studime Filozofike të Napolit, një krijesë krejtësisht e veta. Një jetë të cilën ia përkushtoi tërësisht dijes dhe njohjes. Aty zhvilloheshin të gjitha takimet, seminarët, konferencat që lidheshin me studimet filozofike. Po t'i hedhim një sy të ftuarve gjatë gjithë këtyre viteve, mbetesh i befasuar nga emrat ...
Kategoritë: Diskutim

Mbrëmja qendrore - TREGIM

Mër, 12/21/2016 - 20:21
që të na këndonte një këngë, meqë kishte kënduar shpesh në festat e shkollës dhe në koncertet që organizonte atëherë Shtëpia e Pionierit. Kur shkoi në shtëpi po priste që prindërit të ktheheshin nga puna dhe ta ndante gëzimin me ta. Gjithkush e kupton atmosferën e asaj pasditeje në shtëpinë e Evës, krenarinë e prindërve dhe të gjyshes për vajzën e tyre. E ndërsa në kohën e sotme duket se modestia e emocioneve nuk është më e tillë, pasi të gjithë janë të mbarë, të shkëlqyer, bile dhe artistë të ...
Kategoritë: Diskutim

TINGUJT E RRUGICAVE ose ruajtja e traditave

Mar, 12/20/2016 - 18:53
Një dhuratë e disa të rinjve të një zyre krijuese të qytetit, një broshurë dhe Cd, do të mjaftonte që të shkoja larg në kohë, në vitin 1986, kur ishim studentë dhe një nga proceset e mësimit atëherë na conte në qytete të tjera afër kryeqytetit për t'i kryer ditët e përgatitjes, që ndryshe quhej stërvitje ushtarake. Në pauzat, në kohën e lirë, një kitarë bashkë me mikun tim Leka Topalli, një korçar dhe një pogradecar dhe i gjithë grupi, na mblidhte bashkë që t'i këndonim këngët e ...
Kategoritë: Diskutim

100 vjet krahinë autonome (Vetë Qeverimi)

Pre, 12/09/2016 - 16:14
Nëse e ke patriotizmin në gjak, do të thotë se e do shumë vendin tënd dhe kjo ndjenjë shoqërohet me vullnetin që t'i shërbesh atij. Kjo është një nga shprehjet që do t'i shkonte përshtat çdo njeriu pavarësisht vendit ku jeton, racës apo gjinisë. A është vjetëruar koncepti i patriotizmit në kohët moderne? A duhet futur në një kuti dhe të lihet mënjanë bashkë me historinë dhe duhet trajtuar vetëm për të shkuarën? Një gjë është e sigurtë se në këtë shekull historia nuk është më ajo e ...
Kategoritë: Diskutim

A kujdesët ndokush për varrezat e përbashkëta të gjilanasve!?

Enj, 11/17/2016 - 20:43
A kujdesët ndokush për varrezat e përbashkëta të gjilanasve!? Ukshin Zajmi A ka në Gjilan dhe jashtë Gjilanit varreza të përbashkëta të gjilanasve të vrarë gjatë luftërave të kaluara? Në këtë pyetje është mjaft vështirë të pëtgjigjet ndonjë gjilanas, por në bazë të hulumtimit të arkivave të ndryshme dhe mbamendjës së gjilanasve të vjetër mund të mësohet se ku janë varrosë gjilanasit që janë vrarë e masakruar që nga Luftërat Ballkanike e këndej. Mirëpo a është interesuar ndonjë individ ...
Kategoritë: Diskutim

Foucault : Filozofët janë diagnostikuesit e së tashmes së një kulture

Pre, 11/04/2016 - 22:26
Michel Foucault, filozof francez i shekullit të 20-të Cili është roli i filozofit në shoqëri? Filozofi nuk ka rol në shoqëri. Mendimi i tij nuk mund të vendoset në lidhje me lëvizjen aktuale të grupit. Sokrati është një shembull i shkëlqyer: shoqëria athinase nuk diti t'i njohë veç një rol subversiv, shtrimi për trajtim i çështjeve nuk mund të pranohej nga rendi i krijuar. Në fakt, pas disa vitesh ndërgjegjësimi për vendin e një filozofi, i jepet, kështu, një rol retrospektiv. ...
Kategoritë: Diskutim
Kritiket-Blog Letersi Kritika-dejavu Kalendar